Mavetræning under graviditeten er en vigtig del af at holde kroppen stærk og forberede den på fødslen. Her guider vi dig til god og effektiv mavetræning under graviditeten.
Træning af mavemusklerne under graviditeten er vigtig, fordi det styrker kroppens kerne, som hjælper med at støtte den voksende mave og aflaste ryggen. De dybe mavemuskler arbejder tæt sammen med bækkenbunden og lænden, og ved at træne dem skånsomt kan du reducere ubehag som eksempelvis rygsmerter.
Der findes ingen videnskabelig evidens for, at mavetræning under graviditet skulle være skadelig; tværtimod kan det være gavnligt.
For at træne maven sikkert som gravid anbefales det at:
Lytte til kroppen: Hvis en øvelse føles ubehagelig eller forårsager smerte, bør den justeres eller undgås
Undgå overbelastning: Start med lette øvelser og øg intensiteten gradvist, alt efter hvad kroppen tillader
Ved at følge disse retningslinjer kan mavetræning under graviditeten bidrage til en sundere og mere komfortabel graviditet.
Der er som udgangspunkt ikke nogle specifikke øvelser du bør undgå i din graviditet. Det er udgangspunktet.
Men som jeg håber, at du har fået af indtryk indtil videre, så handler det altid om den enkeltes oplevelse af træning og hvad du som gravid har været og er vant til rent bevægelses- og træningsmæssigt. Det er eksempelvis en myte, at du ikke må træne de lige mavemuskler eller “løfte tungt”. Kan du løfte FOR tungt? Ja, men der findes ikke universelle regler for hvor ofte og hvor meget. Det kommer helt an på den enkelte gravid.
Ja, du må gerne træne maven som gravid, og det kan faktisk være både sikkert og gavnligt – hvis det gøres med omtanke. Tværtimod kan det styrke de dybe kernemuskler og forbedre kropsstabiliteten, hvilket hjælper med at aflaste ryggen og understøtte den voksende mave.
Delte mavemuskler, også kendt som rectus diastase, er en naturlig og almindelig tilstand under og efter graviditet, hvor de lige mavemuskler adskilles for at give plads til den voksende livmoder.
Det er vigtigt at bemærke, at denne tilstand er almindelig og ufarlig. Der er ingen stærk evidens for, at delte mavemuskler forårsager smerter eller andre problemer.
Aktiviteter som gåture, cykling og svømning kan især forbedre kredsløbet, hvor styrketræningsøvelser kan hjælpe med at opretholde muskelstyrke og forberede kroppen til fødslen. Fokusér på store muskelgrupper og undgå tunge løft, der føles ubehagelige.
Det er vigtigt at lytte til kroppen og justere intensiteten efter behov.
Er du usikker på, hvordan du bedst kommer i gang med (styrke)træning som gravid? Kontakt os og lad os tag en uforpligtende snak om graviditetstræning.