Det har DR1 undersøgt i programmet ”Sundhedsmagasinet – Hjælp, det er jul!”. Og det har jeg så kogt ned til en omgang letfordøjelig eftermiddagslæsning inden de kommende dages overflod af julemad.

Den traditionelle julefrokost bestod af 7 kvarte stk. rugbrød med tilbehør, en portion risalamande og lidt øl og snaps. Sådan cirka en helt almindelig julefrokost, hvilket svarer til ca. 2500 kilokalorier.

Herefter undersøges det, hvor langt den kvindelige vært og mandlige idrætsstuderende hver især skal gå og løbe for at forbrænde de her 2500 kilokalorier. Dette påvirkes bl.a. af vægt og højde, så for at I kan sammenligne lidt med jer selv kommer disse tal nu. Som i LIGE nu

Værten: 69 kg. og 174 cm. Mandlig idrætsstuderende: 91,5 kg. og 182 cm.undefined

Så langt, så godt. Nu videre til den klassiske juleaktivitet; gåturen. De gik begge med en gennemsnitsfart på ca. 4 km/t. og det viste sig, at de skulle fortsætte sådan i henholdsvis..

- Værten: ca. 10 timer

- Idrætsstuderende: ca. 7 timer

.. for at forbrænde de 2500 kilokalorier.

Herefter til den lidt mere utraditionelle juleaktivitet; løbeturen. Værten løb med en gennemsnitsfart på 12 km/t, mens den yndige idrætsstuderendes gennemsnitsfart var 15 km/t. Det viste sig, at de skulle fortsætte sådan i henholdsvis..

- Værten: ca. 3 timer

- Idrætsstuderende: ca. 2 timer

.. for at forbrænde de 2500 kilokalorier.

Betyder dette så, at du IKKE kan slappe af og nyde din julemad? NEJ, nej og atter nej. Kroppens basalstofskifte (dvs. den mængde energi kroppen bruger på at holde sig i gang og i live) hjælper også til ift. at forbrænde kalorier, således at nogle af de 2500 kilokalorier er ”tjent ind” på den konto. Så ro på battet og nyd brunkagerne, flæskesværen og risalamanden. Dette er altså IKKE en skræmmekampagne! Husk på, at hvis fundamentet resten af året er (nogenlunde) på plads, så er der ingen ko på isen.

Med dette in mente til de næste par dages madorgie, så er der ikke andet tilbage end at ønske jer alle en glædelig jul! Må den blive fyldt med lækker julemad og 10 timers lange gåture!

PS. Prøv dog at se om du kan undgå at ende på hospitalet til juleudpumpning! Bare et lille velment råd. ;-)